Locuri de vizitat
Vulcanii Noroioși de la Berca
Rezervatie geologica si botanica situata in comuna Berca, Vulcanii Noroiosi sunt o raritate de neratat. Vulcanii mici, de doar cativa metri inaltime, creeaza un peisaj ciudat, datorita lipsei de vegetatie din jurul conurilor. Vegetatia este aproape inexistenta datorita faptului ca solul este unul cu un continut ridicat de sare, in care doar cateva plante pot supravietui. O parte dintre vulcani pot fi activi oricand, atunci cand crusta de noroi este „deranjata” de gazul ce formeaza bule. Un lichid gros, noroios, este impins spre suprafata de catre un gaz cu presiune, intr-un fenomen asemanator lavei. Fenomenul poate fi observat in doua locatii: Vulcanii Noroiosi Mici (Paclele Mici) si Vulcanii Noroiosi Mari (Paclele Mari).
Mănăstirea Ciolanu
Manastirea de calugari ortodocsi localizata in satul Magura, este un loc impresionant, amplasat intr-o lunca linistita inconjurata de padure. Manastirea a fost inaugurata in anul 1520, cand prima biserica a fost ridicata de catre boierul Dumitru Ciolanu din Buzau. In prezent exista doua biserici, cea veche „Sf. George”, aflata pe deal, construita in anul 1590 si cea noua ”Apostolii Petru si Pavel”, langa intrare, construita in ultima jumatate a secolului al 19-lea (1828). In interiorul manastirii se afla un mic muzeu, cu o colectie de carti rare, icoane si picturi realizate de pictorul Gheorghe Tattarescu, dar si ustensile folosite de catre calugari pentru armare si olarit.
In padurile si poienile din jur sunt expuse razlet aproximativ de 200 de sculpturi realizate de tineri artisti, intr-o expozitie in aer liber.
Lacul Meledic
Acesta este locul perfect pentru persoanele ce doresc sa-si petreaca timpul liber intr-un spatiu linistit.
Langa Meledic sunt 34 de pesteri de sare, sasea pestera fiind considerata a doua cea mai mare din lume (1337 m), insa din pacate, pentru a o vizita este nevoie de echipament special si experienta in explorarea pesterilor.
Focul Viu
Un alt fenomen natural interesant se produce langa satul Lopatari. Este vorba de Focul viu, cu flacari de jumatate de metru inaltime, ce ies din pamant.
Fenomenul este produs de eliberarea continua de gaze de sub suprafata solului.
Muzeul de Chihlimbar
Satul Colti din Buzau, amplasat la 13 kilometri de orasul Patarlagele, este special nu doar pentru casele sale vechi, biserici, manastiri sau copacii seculari, ci si pentru chihlimbar, valorosul eosmit (o rasina fosila).
Muzeul de Chihlimbar a fost construit de catre locuitorii din Colti in anii ’70 si deschis in iunie 1980. Cladirea arata ca o casa taraneasca, cu trei etaje: subsolul, parterul si etajul 1. Parterul este format din trei camere unde se afla colectia de chihlimbar, ciorchini de cristale (geode), roci, fosile si turmaline (pietre pretioase).
Chihlimbarul galben este o piatra semipretioasa, rezultata din fosilizarea organica a unor rasine de conifer, acum zeci de milioane de ani.
Aceasta colectie valoroasa este unica in Romania si printre putinele din lume. Intre anii 1937 si 1948, opt mine de chihlimbar functionau in Colti, insa au fost inchise una cate una. Localnicii au continuat sa caute aceste pietre pretioase, foarte valoroase in industria bijuteriilor.
Muzeul din Colti detine o bucata de chihlimbar ce cantareste 1,785 grame, alta care cantareste 1,500 grame, obiecte din chihlimbar in diverse culori, de la galben la negru opac, transparente sau multicolore.
Colectia muzeului, a doua ca marime din Europa, cuprinde cel mai vechi chihlimbar, estimate la 60 de milioane de ani. Aici poate fi gasita cea mai variata gama de culori, cu 160 de nuante descoperite de catre cercetatori pana acum.
Chihlimbarul este un accesoriu obisnuit pentru oamenii din Colti, care il poarta ca fiind aducator de noroc.
Zona Colti este una protejata si considerata de interes national din anul 2000.
Muzeul a fost restaurant in anul 2020 si ofera si un tur virtual, dar si diferite experiente online vizitatorilor sai.
Așezările rupestre de la Aluniș
Asezarile rupestre localizate in zona Alunis din judetul Buzau se considera a fi fost spatii de refugiu si locasuri de cult din Muntii Buzaului.
Sunt situate la 6 kilometri nord-est de satul Alunis si se intind pe o suprafata de aproape 3 km2.
Asezarile din pesterile Alunis din Muntii Buzaului (mileniul 5 i.e.n – sec al 18-lea) insumeaza cea mai mare concentrare de manastiri si case din Romania minarhica. Langa Alunis se afla Rustul Nucu-Pile, localizat in satele Colti, Bozioru, Braiesti si in localitatile Cozieni, Catina si Pietroasele. Aici au fost descoperite numeroase pesteri locuite inca din preistorie, altele folosite de catre pustnici sau amenajate ca locasuri de cult crestine.
…. și MULTE ALTELE