Despre Buzău

Orasul Buzau este resedinta de judet a Buzaului, situat in regiunea istorica a Munteniei. Se intinde pe partea dreapta a Raului Buzau, intre curbura de sud- est a Muntilor Carpati si partea inferioara a Campiei Baraganului.

Orasul Buzau mentionat pentru prima data intr-un document oficial in 1431, o scrisoare prin care comerciantilor brasoveni li se oferea libertatea de a face comert in diferite orase din Valahia. La inceput, targul Buzaului era un oras de negustori, aflat la intersectia unor rute comerciale ce legau Valahia, Moldova si Transilvania.

 

Astazi Buzaul este un un oras industrial puternic modernizat, care inca are multe cladiri de valoare si repere turistice

 

Orasul este amplasat in centrul tarii, la 100 de km nord-est de Bucuresti, in sud- estul Romaniei, ocupand 81,3 km2 , la poalele curburii exterioare a Subcarpatilor, la intersectia a trei regiuni istorice ale Romaniei: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova. Este amplasat de-a dreapta albiei raului Buzau, care ii este granita la nord.

 

Orasul include multe monumente istorice de importanta nationala, printre care Vila Vergu- Manaila (din secolul 18, care gazduieste in present expozitia de etnografie a Muzeului Judetean), Biblioteca Judeteana Vasile Voiculescu (1914) si Palatul Comunal – cea mai cunoscuta cladire din Buzau (resedinta actuala a Primariei orasului, 1899-1903)

 

Un alt reper important este Vila Albatros, ce gazduieste in prezent Centrul Cultural si Educational Al. Marghiloman, situata in Parcul Marghiloman, care in trecut a fost detinuta de politicianul fost prim-ministru al Romaniei Alexandru Marghiloman, unul dintre cei mai importanti oameni ai statului in perioada Primului Razboi Mondial.

 

Alte repere: Parcul Crang, cel mai mare si mai frumos parc din Buzau, Parcul Tineretului si Parcul Marghiloman, dar si Muzeul Judetean Buzau, cu colectii si expozitii ce pot fi vizitate tot anul.

Transportul public

În Buzău se poate ajunge foarte ușor din București sau de oriunde din țară.

 

AUTOBUZE

Poti calatori in oras si in imprejurimi cu ajutorul unei retele de autobuza bine pusa la punct, atat in timpul zilei, cat si noaptea.

Pretul biletelor poate diferi in functie de linie si de durata calatoriei si acestea pot fi achizitionat cu usurinta de la chioscurile din oras. 

Cu orice numar de telefon de Romania, puteti achizitiona bilete prin sms. 

Mai multe detalii gasiti pe: http://www.transbusbuzau.ro/sms.html

 

TAXI

Va recomandam sa folositi una dintre firmele autorizate. 

Taxiurile pot fi comandate la urmatoarele numere de telefon:

BEST TAXI – +40 238 944; (+40) 0238 944; (+40) 0744 474 900; (+40) 0766 488 900; (+40) 726 150 391

AEG TAXI – + 40 238 444 944

BUCEGI TAXI – +40 238 444 953

De asemenea, în Buzău sunt disponibile serviciile UBER si BOLT.

 

SHOPPING

Winmarkt Buzau – Piata Daciei, nr 1

Shopping City Buzau – Bulevardul Unirii, nr 232

 

BANCI

BCR – St. Unirii nr. 207, bl. 19C-D https://www.bcr.ro

Banca Transilvania – Bvd. Unirii Bloc 13 AB, Parter https://www.bancatransilvania.ro

Raiffeisen Bank – Bvd. Nicolae Bălcescu, 2 https://www.raiffeisen.ro

ING Bank – St. Unirii, bl. O3-E9 https://www.ing.ro

 

Județul Buzău

 

Localizat in sud-estul Romaniei, Judetul Buzau se bucura de o diversitate de peisaje pitoresti, cu campii insorite in est si munti salbatici in vest. 

 

Faima Buzaului vine din viile si vinul de calitate, pentru care zona este recunoascuta la nivel mondial.

 

Majoritatea teritoriului judetului consta in dealuri cu pamant nisipos, potrivit cresterii strugurilor si a viilor celebre in toata tara si chiar si in strainatate. Vinurile buzoiene au castigat multe premii la competitii internationale.

 

In afara de vii, exista multe biserici si manastiri rupestre in zona, precum si diverse fenomene naturale cum ar fi Vulcanii Noroiosi, cu peisajul lor aproape lunar, focurile vii, dar si formatiunile stancoase cu forme ciudate, cunoscute sub numele de trovanti.

 

Mergand mai departe spre Vrancea si Muntii Buzaului, va puteti bucura de un locuri minunate pentru vizite de weekend si activitati de familie.

 

Turistii ce viziteaza Buzaul se pot bucura de locuri rustice neatinse, mancare traditionala, activitati inedite si localnici primitori.

 

Locuri de vizitat

Vulcanii Noroioși de la Berca

Rezervatie geologica si botanica situata in comuna Berca, Vulcanii Noroiosi sunt o raritate de neratat. Vulcanii mici, de doar cativa metri inaltime, creeaza un peisaj ciudat, datorita lipsei de vegetatie din jurul conurilor. Vegetatia este aproape inexistenta datorita faptului ca solul este unul cu un continut ridicat de sare, in care doar cateva plante pot supravietui. O parte dintre vulcani pot fi activi oricand, atunci cand crusta de noroi este „deranjata” de gazul ce formeaza bule. Un lichid gros, noroios, este impins spre suprafata de catre un gaz cu presiune, intr-un fenomen asemanator lavei. Fenomenul poate fi observat in doua locatii: Vulcanii Noroiosi Mici (Paclele Mici) si Vulcanii Noroiosi Mari (Paclele Mari).

 

Mănăstirea Ciolanu

 

Manastirea de calugari ortodocsi localizata in satul Magura, este un loc impresionant, amplasat intr-o lunca linistita inconjurata de padure. Manastirea a fost inaugurata in anul 1520, cand prima biserica a fost ridicata de catre boierul Dumitru Ciolanu din Buzau. In prezent exista doua biserici, cea veche „Sf. George”, aflata pe deal, construita in anul 1590 si cea noua ”Apostolii Petru si Pavel”, langa intrare, construita in ultima jumatate a secolului al 19-lea (1828). In interiorul manastirii se afla un mic muzeu, cu o colectie de carti rare, icoane si picturi realizate de pictorul Gheorghe Tattarescu, dar si ustensile folosite de catre calugari pentru armare si olarit.

 

In padurile si poienile din jur sunt expuse razlet aproximativ de 200 de sculpturi realizate de tineri artisti, intr-o expozitie in aer liber.

 

Lacul Meledic

Acesta este locul perfect pentru persoanele ce doresc sa-si petreaca timpul liber intr-un spatiu linistit.

 

Langa Meledic sunt 34 de pesteri de sare, sasea pestera fiind considerata a doua cea mai mare din lume (1337 m), insa din pacate, pentru a o vizita este nevoie de echipament special si experienta in explorarea pesterilor.

 

Focul Viu

Un alt fenomen natural interesant se produce langa satul Lopatari. Este vorba de Focul viu, cu flacari de jumatate de metru inaltime, ce ies din pamant. 

 

Fenomenul este produs de eliberarea continua de gaze de sub suprafata solului.

 

Muzeul de Chihlimbar

 

Satul Colti din Buzau, amplasat la 13 kilometri de orasul Patarlagele, este special nu doar pentru casele sale vechi, biserici, manastiri sau copacii seculari, ci si pentru chihlimbar, valorosul eosmit (o rasina fosila).

 

Muzeul de Chihlimbar a fost construit de catre locuitorii din Colti in anii ’70 si deschis in iunie 1980. Cladirea arata ca o casa taraneasca, cu trei etaje: subsolul, parterul si etajul 1. Parterul este format din trei camere unde se afla colectia de chihlimbar, ciorchini de cristale (geode), roci, fosile si turmaline (pietre pretioase). 

 

Chihlimbarul galben este o piatra semipretioasa, rezultata din fosilizarea organica a unor rasine de conifer, acum zeci de milioane de ani.

 

Aceasta colectie valoroasa este unica in Romania si printre putinele din lume. Intre anii 1937 si 1948, opt mine de chihlimbar functionau in Colti, insa au fost inchise una cate una. Localnicii au continuat sa caute aceste pietre pretioase, foarte valoroase in industria bijuteriilor.

 

Muzeul din Colti detine o bucata de chihlimbar ce cantareste 1,785 grame, alta care cantareste 1,500 grame, obiecte din chihlimbar in diverse culori, de la galben la negru opac, transparente sau multicolore.

 

Colectia muzeului, a doua ca marime din Europa, cuprinde cel mai vechi chihlimbar, estimate la 60 de milioane de ani. Aici poate fi gasita cea mai variata gama de culori, cu 160 de nuante descoperite de catre cercetatori pana acum. 

 

Chihlimbarul este un accesoriu obisnuit pentru oamenii din Colti, care il poarta ca fiind aducator de noroc. 

 

Zona Colti este una protejata si considerata de interes national din anul 2000.

 

Muzeul a fost restaurant in anul 2020 si ofera si un tur virtual, dar si diferite experiente online vizitatorilor sai.

 

Așezările rupestre de la Aluniș

 

Asezarile rupestre localizate in zona Alunis din judetul Buzau se considera a fi fost spatii de refugiu si locasuri de cult din Muntii Buzaului. 

 

Sunt situate la 6 kilometri nord-est de satul Alunis si se intind pe o suprafata de aproape 3 km2. 

 

Asezarile din pesterile Alunis din Muntii Buzaului (mileniul 5 i.e.n – sec al 18-lea) insumeaza cea mai mare concentrare de manastiri si case din Romania minarhica. Langa Alunis se afla Rustul Nucu-Pile, localizat in satele Colti, Bozioru, Braiesti si in localitatile Cozieni, Catina si Pietroasele. Aici au fost descoperite numeroase pesteri locuite inca din preistorie, altele folosite de catre pustnici sau amenajate ca locasuri de cult crestine. 

 

…. și MULTE ALTELE

#WELOVEBUZAU