Despre Buzău

Orașul Buzău este reședința de județ a Buzăului, situat in regiunea istorica a Munteniei. Se întinde pe partea dreaptă a Râului Buzău, între curbura de sud-est a Munților Carpați și partea inferioară a Câmpiei Bărăganului.

Orașul Buzău menționat pentru prima dată într-un document oficial în 1431, o scrisoare prin care comercianților brașoveni li se oferea libertatea de a face comerț în diferite orașe din Valahia. La început, târgul Buzăului era un oraș de negustori, aflat la intersecția unor rute comerciale ce legau Valahia, Moldova și Transilvania.

 

Astăzi Buzăul este un oraș industrial puternic modernizat, care încă are multe clădiri de valoare și repere turistice.

 

Orașul este amplasat în centrul țării, la 100 de km nord-est de București, în sud- estul României, ocupând 81,3 km2 , la poalele curburii exterioare a Subcarpaților, la intersecția a trei regiuni istorice ale României: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Este amplasat de-a dreapta albiei râului Buzău, care îi este granița la nord.

 

Orașul include multe monumente istorice de importanță națională, printre care Vila Vergu- Mănăilă (din secolul 18, care găzduiește în prezent expoziția de etnografie a Muzeului Județean), Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu (1914) și Palatul Comunal – cea mai cunoscută clădire din Buzău (reședința actuala a Primăriei orașului, 1899-1903).

 

Un alt reper important este Vila Albatros, ce găzduiește în prezent Centrul Cultural și Educațional Al. Marghiloman, situata in Parcul Marghiloman, care în trecut a fost deținută de politicianul fost prim-ministru al României Alexandru Marghiloman, unul dintre cei mai importanți oameni ai statului în perioada Primului Război Mondial.

 

Alte repere: Parcul Crâng, cel mai mare și mai frumos parc din Buzău, Parcul Tineretului și Parcul Marghiloman, dar și Muzeul Județean Buzău, cu colecții și expoziții ce pot fi vizitate tot anul.

 

Transportul public

 

În Buzău se poate ajunge foarte ușor din București sau de oriunde din țară.

 

AUTOBUZE

 

Poți călători în oraș și în împrejurimi cu ajutorul unei rețele de autobuze bine pusă la punct, atât în timpul zilei, cât și noaptea.

Prețul biletelor poate diferi în funcție de linie și de durata călătoriei și acestea pot fi achiziționate cu ușurință de la chioșcurile din oraș.

Cu orice număr de telefon de România, puteți achiziționa bilete prin sms.

Mai multe detalii găsiți pe: http://www.transbusbuzau.ro/sms.html

 

TAXI

 

Vă recomandăm să folosiți una dintre firmele autorizate.

Taxiurile pot fi comandate la următoarele numere de telefon:

BEST TAXI : +40 238 944; (+40) 0238 944; (+40) 0744 474 900; (+40) 0766 488 900; (+40) 726 150 391

AEG TAXI: + 40 238 444 944

BUCEGI TAXI : +40 238 444 953

De asemenea, în Buzău sunt disponibile serviciile UBER și BOLT.

 

SHOPPING

 

Winmarkt Buzău – Piața Daciei nr 1

Shopping City Buzău – Bulevardul Unirii nr. 232

 

BĂNCI

 

BCR – St. Unirii nr. 207, bl. 19C-D http://www.bcr.ro

Banca Transilvania – Bvd. Unirii Bloc 13 AB, Parter http://www.bancatransilvania.ro

Raiffeisen Bank – Bvd. Nicolae Bălcescu, 2 http://www.raiffeisen.ro

ING Bank – St. Unirii, bl. O3-E9 http://www.ing.ro

Județul Buzău

 

Localizat în sud-estul României, Județul Buzău se bucură de o diversitate de peisaje pitorești, cu câmpii însorite în est și munți sălbatici în vest.

 

Faima Buzăului vine din viile si vinul de calitate, pentru care zona este recunoscută la nivel mondial.

 

Majoritatea teritoriului județului consta în dealuri cu pământ nisipos, potrivit creșterii strugurilor și a viilor celebre în toata tara și chiar și în străinătate. Vinurile buzoiene au câștigat multe premii la competiții internaționale.

 

In afara de vii, exista multe biserici și mănăstiri rupestre în zona, precum și diverse fenomene naturale cum ar fi Vulcanii Noroioși, cu peisajul lor aproape lunar, focurile vii, dar și formațiunile stâncoase cu forme ciudate, cunoscute sub numele de trovanți.

 

Mergând mai departe spre Vrancea și Munții Buzăului, va puteți bucura de un locuri minunate pentru vizite de weekend și activități de familie.

 

Turiștii ce vizitează Buzăul se pot bucura de locuri rustice neatinse, mâncare tradițională, activități inedite și localnici primitori.

Locuri de vizitat

 

Vulcanii Noroioși de la Berca

 

Rezervație geologică si botanică situată în comuna Berca, Vulcanii Noroioși sunt o raritate de neratat. Vulcanii mici, de doar câțiva metri înălțime, creează un peisaj ciudat, datorită lipsei de vegetație din jurul conurilor. Vegetația este aproape inexistenta datorită faptului ca solul este unul cu un conținut ridicat de sare, în care doar câteva plante pot supraviețui. O parte dintre vulcani pot fi activi oricând, atunci când crusta de noroi este „deranjata” de gazul ce formează bule. Un lichid gros, noroios, este împins spre suprafață de către un gaz cu presiune, într-un fenomen asemănător lavei. Fenomenul poate fi observat în două locații: Vulcanii Noroioși Mici (Pâclele Mici) si Vulcanii Noroioși Mari (Pâclele Mari).

 

Mănăstirea Ciolanu

 

Mânăstirea de călugări ortodocși localizata in satul Măgura, este un loc impresionant, amplasat într-o lunca liniștită înconjurată de pădure. Mănăstirea a fost inaugurată în anul 1520, când prima biserica a fost ridicata de către boierul Dumitru Ciolanu din Buzău. În prezent exista două biserici, cea veche „Sf. George”, aflată pe deal, construită în anul 1590 și cea nouă „Apostolii Petru si Pavel”, lângă intrare, construita in ultima jumătate a secolului al 19-lea (1828). În interiorul mănăstirii se afla un mic muzeu, cu o colecție de cărți rare, icoane si picturi realizate de pictorul Gheorghe Tattarescu, dar si ustensile folosite de către călugări pentru armare și olărit.

În pădurile și poienile din jur sunt expuse răzleț aproximativ de 200 de sculpturi realizate de tineri artiști, într-o expoziție în aer liber.

 

Lacul Meledic

 

Acesta este locul perfect pentru persoanele ce doresc sa-si petreacă timpul liber într-un spațiu liniștit.

Lângă Meledic sunt 34 de peșteri de sare, șasea peșteră fiind considerată a doua cea mai mare din lume (1337 m), însă din păcate, pentru a o vizita este nevoie de echipament special și experiența în explorarea peșterilor.

 

Focul Viu

 

Un alt fenomen natural interesant se produce lângă satul Lopătari. Este vorba de Focul viu, cu flăcări de jumătate de metru înălțime, ce ies din pământ.

Fenomenul este produs de eliberarea continua de gaze de sub suprafața solului.

 

Muzeul de Chihlimbar

 

Satul Colți din Buzău, amplasat la 13 kilometri de orașul Pătârlagele, este special nu doar pentru casele sale vechi, biserici, mănăstiri sau copacii seculari, ci și pentru chihlimbar, valorosul eosmit (o rășină fosila).

Muzeul de Chihlimbar a fost construit de către locuitorii din Colți în anii ’70 și deschis în iunie 1980. Clădirea arată ca o casa țărănească, cu trei etaje: subsolul, parterul și etajul 1. Parterul este format din trei camere unde se afla colecția de chihlimbar, ciorchini de cristale (geode), roci, fosile și turmaline (pietre prețioase).

Chihlimbarul galben este o piatră semiprețioasă, rezultata din fosilizarea organica a unor rășini de conifer, acum zeci de milioane de ani.

Aceasta colecție valoroasa este unica în Romania și printre putinele din lume. Între anii 1937 și 1948, opt mine de chihlimbar funcționau în Colți, însă au fost închise una câte una. Localnicii au continuat sa caute aceste pietre prețioase, foarte valoroase în industria bijuteriilor.

Muzeul din Colți deține o bucată de chihlimbar ce cântărește 1.785 grame, altă care cântărește 1.500 grame, obiecte din chihlimbar în diverse culori, de la galben la negru opac, transparente sau multicolore.

Colecția muzeului, a doua ca mărime din Europa, cuprinde cel mai vechi chihlimbar, estimate la 60 de milioane de ani. Aici poate fi găsită cea mai variata gama de culori, cu 160 de nuanțe descoperite de către cercetători până acum.

Chihlimbarul este un accesoriu obișnuit pentru oamenii din Colți, care îl poartă ca fiind aducător de noroc.

Zona Colți este una protejată și considerată de interes național din anul 2000.

Muzeul a fost restaurant în anul 2020 și oferă și un tur virtual, dar și diferite experiențe online vizitatorilor săi

 

Așezările rupestre de la Aluniș

 

Așezările rupestre localizate în zona Aluniș din județul Buzău se considera a fi fost spatii de refugiu și locașuri de cult din Munții Buzăului.

Sunt situate la 6 kilometri nord-est de satul Aluniș și se întind pe o suprafață de aproape 3 km2.

Așezările din peșterile Aluniș din Munții Buzăului (mileniul 5 i.e.n – sec al 18-lea) însumează cea mai mare concentrare de mănăstiri și case din Romania monarhică. Lângă Aluniș se afla Rustul Nucu-Pile, localizat în satele Colți, Bozioru, Brăiești și în localitățile Cozieni, Catina și Pietroasele. Aici au fost descoperite numeroase peșteri locuite încă din preistorie, altele folosite de către pustnici sau amenajate ca locașuri de cult creștine.

 

…. și MULTE ALTELE

#WELOVEBUZAU