Satul Colti din Buzau, amplasat la 13 kilometri de orasul Patarlagele, este special nu doar pentru casele sale vechi, biserici, manastiri sau copacii seculari, ci si pentru chihlimbar, valorosul eosmit (o rasina fosila).
Muzeul de Chihlimbar a fost construit de catre locuitorii din Colti in anii ’70 si deschis in iunie 1980. Cladirea arata ca o casa taraneasca, cu trei etaje: subsolul, parterul si etajul 1. Parterul este format din trei camere unde se afla colectia de chihlimbar, ciorchini de cristale (geode), roci, fosile si turmaline (pietre pretioase).
Chihlimbarul galben este o piatra semipretioasa, rezultata din fosilizarea organica a unor rasine de conifer, acum zeci de milioane de ani.
Aceasta colectie valoroasa este unica in Romania si printre putinele din lume. Intre anii 1937 si 1948, opt mine de chihlimbar functionau in Colti, insa au fost inchise una cate una. Localnicii au continuat sa caute aceste pietre pretioase, foarte valoroase in industria bijuteriilor.
Muzeul din Colti detine o bucata de chihlimbar ce cantareste 1,785 grame, alta care cantareste 1,500 grame, obiecte din chihlimbar in diverse culori, de la galben la negru opac, transparente sau multicolore.
Colectia muzeului, a doua ca marime din Europa, cuprinde cel mai vechi chihlimbar, estimate la 60 de milioane de ani. Aici poate fi gasita cea mai variata gama de culori, cu 160 de nuante descoperite de catre cercetatori pana acum.
Chihlimbarul este un accesoriu obisnuit pentru oamenii din Colti, care il poarta ca fiind aducator de noroc.
Zona Colti este una protejata si considerata de interes national din anul 2000.
Muzeul a fost restaurant in anul 2020 si ofera si un tur virtual, dar si diferite experiente online vizitatorilor sai